Vychází Kniha o pivu!

Kniha o pivu – Jak pivo poznávat, ochutnávat a párovat s jídlem
Pavel Borowiec, Marcela Titzlová
Svět se mění rychle. A svět piva v současné době nabírá ještě větší obrátky. Ještě před deseti lety znali Češi většinou jen český ležák. Dnes rozeznáváme ke stovce různých stylů, od českého ležáku velmi odlišných, mnohé z nich se k nám importují nebo je do svého repertoáru převzaly české pivovary.

OBSAH knihy
Seznámit české publikum s nesmírně pestrou škálou pivních chutí si klade za cíl Kniha o pivu Pavla Borowiece a Marcely Titzlové. Je určena především těm milovníkům kvalitní gastronomie, kteří rádi objevují a cohutnávají novinky. Autoři nechají čtenáře nejen nahlédnout za oponu současné zahraniční i české pivní scény, ale především se pivu věnují jako ušlechtilému nápoji, který se vyplatí plně vychutnávat, nikoli jen jím hasit žízeň. Představují více než šedesát pivních stylů, které dnes hýbou světem, naučí, jak je poznat, ocenit a správně nalévat. Radí, kam se za pivem vypravit, protože platí, že nejlépe chutná tam, kde se vaří, přímo pod komínem, jak se říká, čili v pivovaru. Navíc na světě zřejmě nenajdeme jiný široce rozšířený nápoj, který by vyžadoval tak složitý výrobní proces, a český ležák především. Právě proto Českou republiku mnozí odborníci řadí mezi světové pivní velmoci.
Náhled z knihy_2
Zatímco první díl publikace přináší návod, jak poznat dobré pivo, druhý se věnuje tomu, jak pivo vzniká, které suroviny ovlivňují jeho charakter a proč je jeho výroba tak složitá. Piva se dělí různým způsobem, nejčastěji podle použitého druhu kvašení, spodního, svrchního nebo spontánního. Ze zhruba stovky pivních stylů „diagnostikovaných“ především pro účely velkých mezinárodních soutěží jsou ve třetím dílu popsány ty nejdůležitější původní pivní styly, a to v souvislosti s místem, kde vznikly, a které od počátku určovalo jejich charakter. Čtvrtý díl knihy se logicky detailně zaměřuje na české pivo a pivovary. Z více než čtyř set českých, moravských a slezských pivovarů vybrali autoři ty, které ztělesňují některý z hlavních rysů našeho současného pivovarnictví a které autoři osobně měli možnost vyzkoušet jako tvůrci časopisu Pivo, Bier & Ale, který již šest let vydávají. Tři díly se pak věnují praktickým informacím a radám – jak správně uspořádat doma či ve svém podniku vlastní řízenou ochutnávku, jak párovat různé pivní styly s jídlem a přináší i výběr vyzkoušených receptů, do kterých používají k dosažení zajímavé chuti ve větším či menším množství právě pivo.
Kniha o pivu_náhled.strany_web
Seznámíte se s původními i novými pivními styly, proniknete do základů párování piva a jídla. Součástí knihy jsou také praktické rady, jak vybrat správné pivní sklo či jak uspořádat ochutnávku.
Náhled z knihy_3
Více než dvacet receptů dále ukáže široké možnosti piva při úpravě masa, pečení chleba, grilování a přípravě jak rychlých párty jídel, tak polévek nebo sladkých dezertů. Užijte si pestrost pivní kultury od českého ležáku přes bavorský weizen, francký rauchbier, belgický gueuze, anglický bitter nebo stout až po IPA z amerických craft pivovarů.
Díly knihy:
Vlastnosti piva • Zrození piva
Pivní styly • Kde poznáte české pivo
Ochutnáváme pivo • Párování piva a jídla
Vaříme s pivem: 22 receptů
Náhled z knihy
O autorech:
Mgr. Pavel Borowiec, publicista, zakladatel a šéfredaktor časopisu Pivo, Bier & Ale, porotce tří nejvýznamnějších evropských degustačních soutěží European Beer Star, World Beer Awards a Brussels Beer Challenge, člen British Guild of Beer Writers.
PhDr. Marcela Titzlová, novinářka a knižní autorka věnující se především životnímu stylu (MF Dnes, Bydlení) a historii, editorka časopisu Pivo, Bier & Ale, autorka receptů.
458C4152
Obchodní informace:
 Kniha je k dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz.
 ISBN: 978-80-87049-96-9, Formát 172 x 240 mm, Vazba: pevná, Provedení: barevné fotografie, počet stran: 240, cena: 399 Kč