Počernický pivovar: Zároveň v Praze i na vesnici
Počernický dvůr s čerstvě obnoveným pivovarem patří k nejnovějším a zároveň nejslibnějším výletním cílům milovníků piva a dobré gastronomie vůbec. Takových míst na okraji Prahy, kde se potkává příroda s historií, lze sem pohodlně dorazit z centra vlakem a vzít s sebou i děti, aniž by se nudily, mnoho není.
Společnost Davida Karocha se postupně ujala celého historického souboru staveb v Dolních Počernicích. Nejprve byla před deseti lety v budově bývalé traktorové stanice JZD otevřena restaurace Léta Páně, pak hned následovaly další úpravy. „S pomocí úřadu městské části a dotací jsme uskutečnili obnovu první části poměrně rozlehlého areálu a vybudovali parkoviště, ale tím dotace skončily a zbytek už jsme celý financovali sami,“ vzpomíná David Karoch. „V bývalém mlýně jsme otevřeli italskou restauraci Al Mulino a dávno nefunkční pivovar se přímo nabízel k tomu, abychom v něm znovu začali vařit pivo. Sice bylo jasné, že půjde o menší pivovar, ve kterém nedosáhneme původního výstavu, ale zato jsme byli rozhodnutí zachovat budově co nejvíce její původní ráz. Pozdně barokní stavení s různými pozdějšími přestavbami se k tomu výborně hodilo. Zůstaly tu dochované unikátní ledové sklepy a další stavební prvky, římsy, klenby, ostění, litinové sloupy a komíny. Měděnou varnu jsme umístili přímo do otevřeného prostoru pivovarského šenku.“
Boduje Barborka
Původní myšlenkou bylo postavit jen opravdu miniaturní pivovar, ale pak si David Karoch spočítal, že v tom případě by produkce nestačila zásobit ani devět restaurací, které jeho firma v Praze provozuje, včetně oblíbené Babiččiny Besedy v Klánovicích nebo velké restaurace v Hybernské ulici. Ukázalo se, že optimální bude začít vařit 1600 hl s tím, že maximum může být až 3500 hl ročně. V současné době výstav dosáhl 2100 hl. Varnu, která má objem 1500 l, obhospodařuje od letošního roku mladý sládek Jiří Trenčínský, který teprve před několika lety ukončil školu kvasných technologií v Podskalské. Přibyli k němu další dva mladí praktikanti a společně mají před sebou jeden úkol – zajistit, aby bylo co pít po celé léto. Nejlepším způsobem, jak si z počernických piv vybrat to pravé, je vyzkoušet nejprve degustační prkénko se šesti pivními vzorky v malých skleničkách a pak teprve objednávat „ve velkém“. Velmi Počernický pivovar: Zároveň v Praze i na vesnici Marcela Titzlová oblíbený je zdejší světlý ležák Počernická jedenáctka a hned po něm následuje tmavá třináctka Barborka nazvaná podle zdejší patronky sv. Barbory. Je méně sladká, než bývá zvykem, s příjemnými kávovými tóny. Na teplé jarní dny se hodí osvěžující grepová „cykloosmička“, své fanoušky mají i střídající se IPA a APA. Podle staré receptury se vaří dvakrát do roka už dost silný polotmavý speciál, patnáctka Počernický Magnát, nejsilnější pivo přijde podle zdejšího pivního kalendáře na řadu o adventu.
Více v aktuálním 66. čísle našeho časopisu!