Degustace českých piv stylu IPA: Pivovar Antoš překvapil
Ke stylu India Pale Ale se chceme vracet pravidelně. Česká republika se totiž zařadila mezi státy, v nichž si získal výraznou pozici na trhu svrchně kvašených piv a jen málokterý minipivovar si troufne ze své nabídky IPA vynechat. V řadě případů dokonce tvoří podstatnou část sortimentu.
Již u minulých degustací jsme zdůrazňovali, že většina českých sládků používá receptury pro americkou verzi IPA, která se od anglické odlišuje podstatně výraznější vůní, hořkostí i obsahem alkoholu. Při posuzování není ani tak důležitá stupňovitost jako obsah alkoholu, a především jednotky hořkosti. Podle protokolu World Beer Cup začíná hořkost původní IPA na horní hranici ležáku 35 IBU a končí na 63 IBU, nová americká se pohybuje v rozmezí 50 až 70 jednotek IBU. Co se týká alkoholu, je rozdíl ještě markantnější, když 6,3 % až 7,6 % oproti 4,5 % až 7,1 % potvrzuje, že na ostrovech nemusí být IPA silnějším nápojem. Navíc si je potřeba uvědomit, že anglický sládek se bude držet spíše u dolní hranice původní verze a americký naopak u horní hranice takzvaného nového stylu.
Česká IPA
Jak je tomu u nás?
Když porovnáme obsah alkoholu u vzorků této degustace, zjistíme, že nejsilnější byl vítězný vzorek Crystal IPA z Pivovaru Antoš (6,7 %), nejslabší Kocour IPA Samurai (5,1 %). Trojice vzorků měla obsah 6,5 % a jeden vzorek 6,4 %, což potvrzuje skutečnost, že inklinace k nové verzi zde je, nicméně u dolní hranice definovaného rozmezí. Proč? Rozdíl spočívá v pivní kultuře. Americký návštěvník pivního baru miluje extrémní chutě, ale nepije velké množství piva. V české pivnici se preferuje pitelnost a konzumace většího množství nápoje, kterou vyšší obsah alkoholu samozřejmě limituje. Úspěch českého pojetí podporuje čerstvost nápoje, kde použití značného množství chmele přináší riziko oxidace. Nevyhne se jí řada dovážených piv, protože nápoj během dovozu přes moře nebo ve skladech trpí vysokou teplotou. Medová příchuť nevyniká díky vysoké hořkosti jako u ležáku, ale chuťový zážitek devalvuje. Do India Pale Ale prostě nepatří. Představa, že v Čechách snadno koupíte referenční vzorek, podle kterého poznáte optimální chuťový profil IPA, může být hodně naivní. Situace se zlepšila, když značka Stone otevřela pivovar v Berlíně. Zároveň vznikl paradox, že výborná nová IPA se dnes dá pít v Anglii, kde ji začala vařit během posledních tří let řada nových craft pivovarů. U jejich IPA výraznější nasládlé nebo medové tóny v chuti prostě na rozdíl od řady českých piv tohoto stylu nenajdete. Jedním z měst, kde se o tom můžete přesvědčit, je Bristol.
Pivovar Antoš se vrací na scénu
Vítězství Pivovaru Antoš bylo nečekané, na tom se porota shodla poměrně jednoznačně. Jeho kvalitu potvrzuje i výborné bodové hodnocení. Je to výsledek práce a profesionálního přístupu nového vrchního sládka. Jednatřicetiletý Petr Neumann se narodil v Havířově, kde i studoval na středním odborném učilišti obor sladovník-pivovarník. Praxí prošel v Pivovaru Ostravar. Na začátku kariéry Petr Neumann působil v pivovarech Vyškov a Radegast, poté dostal nabídku pracovat v řemeslném pivovaru. Jeho první zkušenosti se pojí s pivovarem Koníček Mojmíra Velkého ve Vojkovicích, naposledy sládkoval v městském Karvinském pivovaru. V Antoši vaří od března letošního roku a zdá se, že dokáže využít jeho potenciál. Dokazuje to mimo jiné zvýšení exportu. Přišel i s vlastními recepturami na summer ale Troll 10°, navázal na něj s Trotl APA 12° a uvidíme, jak se mu podaří upravit recepturu u vánočního medového speciálu 14° Meďák. Nepsaným korunním princem degustací našeho časopisu se stal ambiciózní pivovar Raven, kterému opět chybělo více stylové čistoty, aby dosáhl na nejvyšší příčku. V případě Továrny Pivovar platí pravidlo, že v některých případech je lepší pivo nelahvovat a prodávat pouze v sudové podobě, protože přímo v pivovaru jsme opakovaně měli možnost poznat pivo nepoměrně vyšší kvality, a nemyslím si, že by se na tom příliš změnilo.
Celkově můžeme konstatovat, že degustace českých India Pale Ale měla vyšší úroveň než senzorická hodnocení piva v předchozích číslech. Až na jednu výjimku nešlo o vysloveně špatná piva, i když měla problém s již zmíněnou oxidací, ale také nevyvážeností a příliš hrubou až samoúčelnou hořkostí. Ta přestává být ve světě v módě. Dodatek, že poslední dvě piva byla z PET lahví, asi již nikoho nepřekvapí. India Pale Ale představuje totiž styl, který do plastu jednoznačně nepatří.
Pavel Borowiec
Dosavadní vítězové degustací piv stylu IPA v Pivo, Bier and Ale:
Raging Bitch – Flying Dog (USA) 11/2011
Sierra Nevada Torpedo – Sierra Nevada (USA) 36/2014
Permon Sherpa Pivovar Permon, Sokolov – 37/2014
Doctor Brew American IPA – Browar Bartek (Polsko) 42 /2014
India Pale Ale 14° – Pivovar Mazák 61/2016
IPA A. Le Coq – A. Le Coq (Estonsko) 63/2016