Mapujeme zajímavé nové pivovary: Sedmnáct statečných
Za poslední dva covidové roky u nás vzniklo přes třicet nových pivovarů. Představujeme ty, které nás v redakci Pivo Bier Ale a v okruhu našich spolupracovníků nejvíce zaujaly. Přehled najdete i na našem facebooku. Napište nám, kdo by si podle vás zasloužil ještě proniknout do vítězné dvacítky!
Ankety se zúčastnili Marcela Titzlová, Jan Honza Šuráň, dále Ladislav Láďa Jakl, Jana Běhounková a Jiří Bejček Stehlíček.
1. Pivovar Prokopák
Marcela: Pivovar v objektu prvorepublikové tančírny s hospodou skryté v Prokopském údolí v Praze 5 založili dva kamarádi, kteří si tak splnili společný sen a pro nás návštěvníky znovuobjevili kouzlo výletních hostinců se zahradou, který evokuje staré dobré časy poctivého řemesla. Na místní prvorepublikové plesy a večery s živou hudbou můžeme sice už jen vzpomínat, ale naštěstí při dobrém pivu a chutné kuchyni.
Bejček: Krásná hospoda, výborné pivo!
2. Pivovar Bad Flash
Láďa: Pivní veličiny Hanz a Bun vybudovali nejprve každý sám své pozoruhodné pivnice, ale pak se pustili do projektů společných. Otevřeli pivní velkoobchod i maloobchod a založili další dvě stylové pivnice – zbýval už jen pivovar. Zkoušeli to s různými partnery, ale dál než k nějakým soklíkům v koutě svého kobyliského skladu se s nimi nedostali. Tak vzali vše do vlastních rukou a navzdory děsným technickým potížím i celkové karanténní náladě pivovar spustili. A je to krásný pivovar. Až na jeden titul už do něj stáhli celou svou dosud létající produkci a piva jsou ještě lepší než dřív. Přestože jde o produkční pivovar, snad bude možné ochutnat nějaká piva i na místě.
3. Pivovar Proud
Marcela: Pivovar, kterému jsme věnovali titulní materiál tohoto čísla, patří k tomu nejzajímavějšímu, co u nás dokázalo vytvořit spojení silné myšlenky a silných financí. Jakmile budou opět možné prohlídky, neváhejte. Areálem pivovaru vás od Návštěvnického centra Plzeňského Prazdroje odveze k cíli autobus. Již prvním krokem do šrotovny pak vstoupíte do světa, který nadchne jak milovníky syrového industriálu, tak piva vařeného s fantazií.
Láďa: Nejmodernější pivovarský provoz ve vesmíru, ale za jeho zády džungle, kam chodí laně pít a kde se prohánějí kanci a nosorožci. A tam stojí ten zázrak. Původně elektrárna. I přes spoustu let mimo provoz nespadla ani nebyla rozbořena. Pivovar Proud zabírá tak 5 % ohromné stavby, zatím… Šikovná sládková Lenka Straková s kolegy tu vytváří tak zajímavý pivní program, že svými produkty okamžitě uchvátila celou pivní veřejnost. Jen tak dál!
4. Pivovar Tvarg
Honza: Šťastné spojení piva a tvarglí neboli syrečků, dokonalá Haná a zase jeden citlivě zrekonstruovaný pivovarský provoz.
5. Pivovar Fenetra
Marcela: Odvážný projekt již dlouho etablovaného pivovaru Clock, který sídlí v obci Potštejn, se pustil na dobrodružnou stezku výroby spontánně kvašených piv vyzrávaných v dřevěných sudech různého původu a velikosti.
Honza: O pivovaru Clock netřeba se dlouze rozepisovati. Dávno tomu, co si vydobyl pevné místo na naší pivovarské scéně. Tento nový projekt se teprve rozjíždí a již překvapuje kreativitou a fantazií sládků při tvorbě v české kotlině dosud nepoznaných piv.
Bejček: ANO! Vše.
6. Pivovar Vik
Láďa: Z jedné strany kulisy nekonečné telenovely Ulice, z druhé stovky neočipovaných aut. A mezi tím bývalé haly hostivařské fabriky TOS. Tam sídlí Pivovar Vik. Někdo by mohl říct, proč právě tady, na takovém vídrholci, ale majitelé dobře vědí, proč právě tady. Vik je od počátku plánovaný jako produkční pivovar, k čemuž zde má všechny prostorové i technické možnosti. U pivovaru má jen obytný přívěs s výčepem a pár stolky, většina piva se rozváží. A jakého? Řeknu to takhle, začínající mikropivovary to obvykle nejdřív zkoušejí s různými experimenty, tady si hned troufli na klasiku, český ležák. A jen tak pro začátek s ním vyhráli Krále Prahy, prestižní degustaci První pivní extraligy o nejlepší čepovaný ležák na území hlavního města. Co dodat.
Bejček: Tahle pivka mi zatím vždycky chutnala! Gratulace.
7. Pivovar Švihov
Láďa: Hotové zjevení. O „českou belgii“ se u nás snažilo už víc lidí, ale obvykle to byly pokusy o nějakou obdobu stylu kriek nebo různé exotické divočiny. Ale dělat u nás tu belgii nejbelgičtější? To musíte být českou advokátkou, vzít si Vláma, jmenovat se Anna Van Der Weerdenová, pověsit talár na skobu a založit si ve Švihově (nikoli v tom u Klatov) belgický pivovar. Jeho kousky představují od samého počátku ryzí radost. Vůně, plnost, dochuť. Belgie přijela k nám!
Bejček: Zajímavá piva, která obohacují naši pivní scénu!
8. Pivovar Rotor
Marcela: Pivovar založený v létě 2020 v Kunovicích, městě známém výrobou letadel, vaří piva pokřtěná podle vzdušných dopravních prostředků, od nejlehčího Rogala přes vydatnější Dvojplošník po imperiální stout Iljušin.
Honza: Když si firma vyrábějící kvasnice postaví pivovar, tak je to hned znát. Střídají se tady různé druhy piv z celého světa na originálních kvasnicích a přinášejí do spíše vinařského Slovácka tolik potřebnou pivní osvětu.
9. Městský pivovar Domažlice
Marcela: Minipivovar v prostorách původní humnové sladovny vrátil po čtvrt století do města pivovarskou tradici a kromě ležáků se pustil i do svrchně kvašených piv. Ochutnejte je nejlépe v místní pivnici, která nabízí pivo na osmi kohoutech.
Honza: Velkoryse pojatá rekonstrukce bývalé sladovny domažlického pivovaru rozhodně stojí za návštěvu. Do objektu bývalého hvozdu se vstupuje po prosklené podlaze nad varnou a klenutá humna s litinovým sloupovím jsou rozdělena opět skleněnými stěnami na pivovar a muzeum, takže návštěvník vidí sládkovi doslova do kuchyně. A krásnému originálnímu architektonickému řešení odpovídá i velmi kvalitní pivo.
10. Pivovar Červený Vlk
Marcela: Pivovar s restaurací v centru Božího Daru otevřel na počátku roku 2020 těsně před lockdownem. Na open party hrál Ivan Hlas a venku sněžilo. A sněžilo. A sněžilo. Ráno jsme vystáli frontu na koště, abychom odmetli horu sněhu a našli pod ní správné auto. Ať už sem zavítáte v podobně typickém krušnohorském počasí, nebo uprostřed léta, můžete se přesvědčit o staré pravdě, že pivo nejlépe chutná přímo pod komínem. Na čepu můžete najít zástupce místní fauny, jako je Božídarský Jelen, Červený Vlk, Bílý Hranostaj a Nachmelený Jezevec.
Honza: Tady covid zasáhl také výrazně, jeden den otevřeno, druhý den zavřeno a za dva měsíce se mohlo otevírat znovu. Sládkem je světoběžník Marek Mikunda, který zde zakotvil po dlouhé štaci v Kanadě. Jeho erudice a zkušenosti jsou na zdejším pivu opravdu znát, což dokládá i ocenění Pivo České republiky 2021.
11. Pivovar Baraba
Honza: Rázovité pivo rázovitého kraje. Slovo baraba sice značí dělníky stavějící tunely a železnice, ale také ničemu a otrhance. Prostě človíčka, který se s ničím nepáře a je hned připraven k akci. Takové je i místní pivo – jednoduché, výrazné pivo dokonale vystihující drsnost kraje i prostředí barabů.
12. Minipivovar Most
Marcela: Minimalisticky pojatý designový kousek z režného zdiva s proskleným průhledem. Jde o další vydařený kousek architektonického studia ADR, které prokázalo své schopnosti už při stavbě obou Hostivarů, Spojovny nebo Trautenberka. Byl otevřen v září 2020 na okraji města Most s ambicí navázat na tradici měšťanských pivovarů, proto se na něj složili akcionáři z okolí. Určitě je potěšilo vítězství v letošní Zlaté pečeti.
13. Zdibský pivovar
Jana: Najdete ho nepříliš překvapivě v obci Zdiby-Přemyšlení, něco málo přes kilometr za hranicemi hlavního města, v bývalém areálu Tesly. A v bývalé kotelně. Žádná „plechová škatule“ na zelené louce, ale úžasně a citlivě zrekonstruovaný průmyslový objekt na pivovar a klasickou restauraci. Navíc s dominancí vysokého komína původního provozu. Otevřen byl 1. října 2021 a na čepu jsou čtyři druhy piva.
14. Pivovar Ovipistán
Jana: Co se stane, když se dají dohromady architekt, matematik a politolog, které spojuje smysl pro recesi? Založí republiku, Republiku Ovipistán, a začnou vařit vlastní pivo. Jak majitelé uvádějí: „Pivovar Ovipistán je prvním, jediným a posledním národním pivovarem“ v jejich zemi. V roce 2009 začínali jako domovařiči, v roce 2016 založili létající pivovar a v květnu 2020 se oficiálně usadili v Ledcích v Královéhradeckém kraji.
Marcela: Smlsněte si spolu s majiteli, kterým není nic svaté, na jejich Presidentovi, Premiérovi, Pučistovi nebo První dámě.
15. Pivovar Horymír
Marcela: První radotínský vzájemný pivovar byl postaven v roce 2020 skupinou lokálních patriotů v Praze 5. Jeho součástí je restaurace a bowling.
Honza: Další z pivovarů, kde se na výsledné chuti piva silně projevuje pozitivní vliv Podskalské. Sice si zde zakládají na klasických ležácích, ale mladá sládková se nebojí experimentovat ani se svrchně kvašenými pivy, protože má dobrý základ z nejstarší pivovarské střední školy v Evropě.
16. Rodinný pivovar Tupadly
Marcela: Zámek a pivovar. Nebo dnes už spíš pivovar a zámek, to je správné pořadí při výčtu dominant obce Tupadly nedaleko Čáslavi. Podnik totiž obnovil řemeslnou výrobu piva v létě 2020 s neobvyklou velkorysostí, kterou mu dovolil velkolepý areál původního pivovaru, který majitel panství kníže Auersperg otevřel v roce 1931 (zatímco zámek naopak o sedm let dříve prodal). Provoz zde skončil v roce 1961, takže rekonstrukce nebyla právě jednoduchá. Celý areál dostal konečnou podobu na jaře 2021, kdy přibyla restaurace, hotel a wellness.
17. Pivovar Harry
Jana: Harry je čistokrevný Brňák. V Poštovní ulici, na místě areálu balíkové pošty, která zde po dlouhá léta sídlila, byl 2. prosince 2021 otevřen moderní pivovar a ve stejný den proběhla i první várka. Proklamovaným cílem majitelů je opravdu výrazně se zapsat do brněnské gastro mapy Nový pivovar nabízí unikátní koncept, údajně s největším výčepem v tuzemsku. Je zde i bistro s hotovými, dováženými jídly.