České pivní FORUM 2020
České pivovarnictví chce zvýraznit svoji roli na mezinárodní pivní scéně, exportovat více piva a také nadchnout zahraniční konzumenty vyvážeností a pitelností, která je našim nejlepším pivům vlastní.
Každý z nás, kdo se jako porotce účastní prestižních mezinárodních degustačních soutěží, konferencí jako nebo nejnavštěvovanějších pivních festivalů v Denveru, Londýně, Lovani nebo nově v italském Rimini, si uvědomuje, jak je nezastupitelný a důležitý osobní kontakt s profesionály, kteří se podílejí na určování trendů v prodeji piva. Potvrdil to i velice příznivý ohlas konference Pivo Bier Ale FORUM 2019. Ta proběhla 31. ledna v Českých Budějovicích a na téma Craft beer a jeho současný vývoj hovořili Tim Webb, Rick Kempen, Lorenzo Dabove, Jeff Evans a řada dalších řečníků včetně Borise Gadzova. Ten doplnil svoji prezentaci i o praktickou ukázku rozpoznávání cizích vůní s využitím médií společnosti FlavorActiV, což je společnost považovaná celosvětově za lídra v oblasti výuky rozpoznávání senzorické kvality piva.
Jeden celý den nestačí
Prezentace každého z této pětice řečníků představovala zážitek sama o sobě. Autor nejvydávanějšího Atlasu piv na světě Tim Webb ji umocnil skvělým anglickým humorem, respektovaný obchodník z Nizozemska Rick Kempen zřídkakdy zveřejňovanými zkušenostmi a Lorenzo Dabove zvaný Kuaska svými typicky italskými spontánními emocemi, jaké u něj zažijete pouze ve chvíli, kdy přijde řeč na spontánně kvašené nebo kyselé pivo. Když jeden z největších znalců anglických pivních stylů Jeff Evans začínal svoji přednášku, byla již venku tma. V té chvíli mne poprvé napadlo, že jeden den ve velkém sále nestačí. Spolu s přáteli z národního pivovaru Budějovický Budvar jsme se následně rozhodli, že potřebujeme nejlépe dny tři. Tak vzniklo České pivní FORUM. V Kongresovém centru Praha se uskuteční od 28. do 30. ledna 2020 a na rozdíl od loňska proběhne v Jižním sále ve III. patře v sekci C, což umožní podstatné zvýšení kapacity až na 200 osob. Výstava Pivo Bier Ale EXPO 2020 na něj bude bezprostředně navazovat v sekci A i B. Známé i nové tváře
Velice nás těší, že v lednu příštího roku se do Prahy vrátí dva nejsledovanější řečníci z předchozího ročníku konference. Tim Webb a Lorenzo Dabove změní téma, když se zaměří na interpretaci nových stylů v zemi, odkud pocházejí. Tedy uslyšíme, co přinesla craft revoluce v USA zpět do Anglie a jak inspirovala k dalšímu rozvoji pivní kultury Itálii. Poprvé se naopak budeme věnovat craftu v sousedním Německu, protože pozvání přijal mistr světa v pivním sommeliérství z roku 2013 a pravděpodobně i nejvýraznější osobnost tamní craftové scény Oliver Wesseloh, sládek pivovaru Kehrwieder Kreativbrauerei z Hamburku a zkušený porotce EBS a World Beer Cup. O důvodech úspěchu belgického pivovarnictví bude hovořit Luc de Raedemaeker, ředitel mezinárodní degustační soutěže Brussels Beer Challenge. Výrazně se znovu posílí i sekce nazvaná Pro vášeň sládků, v níž na téma chmelení za studena vystoupí Christina Schönberger, novinky ve speciálních sladech představí zástupce sladovny BestMalz. V Kongresovém centru Praha bude mít optimální podmínky pro opakování prezentace o cizích vůních a chutích Boris Gadzov. Mezi hlavní řečníky se zařadí zástupci naší pivovarnické scény Adam Brož, Petr Košin, Jana Olšovská nebo Jiří Smetana. Jako zvláštní host přijde populární gastronaut Pavel Maurer.
Lorenzo Dabove (Itálie) je uznávaným znalcem piv, především stylu lambic a geuze, mezinárodním porotcem World Beer Awards, European Beer Star, Brussels Beer Challenge a prezidentem italské národní soutěže Birra dell‘Anno.
Luc De Raedemaeker (Belgie) je úspěšný novinář a knižní autor. Je ředitelem konference Brewers od Europe Forum a mezinárodní soutěže Brussels Beer Challenge.
Masa Kaji (Japonsko) je ředitelem japonské Craft Beer Association a porotcem mezinárodních soutěží World Beer Cup a Brussels Beer Challenge.
Tim Webb (Velká Británie) patří mezi vůbec nejúspěšnější autory knih o pivu na světě včetně The World Atlas of Beer (přes 10 vydání v 9 jazycích). Napsal reprezentativní knihu o oblasti, kde se zrodilo spontánně kvašené pivo, Lambicland. Je porotcem Brussels Beer Challenge a řady dalších soutěží na pozici kapitána stolu (table captain).
Boris Gadzov (Velká Británie) je mezinárodně uznávaný odborník na senzorické otázky a výuku v pivovarnictví, má doktorát v oboru molekulární mikrobiologie potravin a působí jako obchodní a výkonný ředitel ve firmě FlavorActiV.
Christina Schönberger (Německo) vystudovala pivovarskou a nápojovou technologii, kde získala i doktorát. Dnes je technickou manažerkou skupiny Barth Haas a vede Hops Academy, kde také přednáší. Je autorkou řady odborných článků o chmelu.
Oliver Wesseloh (Německo) je zakladatelem Kreativbrauerei Kehrwieder v Hamburku. V roce 2013 získal titul mistra světa v pivním sommeliérství. Zajímá se především o rozvoj tradičních pivních stylů a jejich nové kreativní interpretace. Jeho zásluhou je i design oblíbené degustační sklenice Hamburg. České pivovarnictví chce zvýraznit svoji roli na mezinárodní pivní scéně, exportovat více piva a také nadchnout zahraniční konzumenty vyvážeností a pitelností, která je našim nejlepším pivům vlastní.