Tajemný půvab pivovaru Kácov

Když si vybíráte pivo, mnohé vám o něm může napovědět i podoba pivovaru, třeba jen na snímku. Příznivci tradičního českého ležáku samozřejmě ocení historickou budovu, která by měla být nejlépe v jednom celku, včetně čtyřhranné lísky s komínem pro výrobu sladu a také s nezbytným pivovarským dvorem. V případě kácovského pivovaru pohled nakonec vrátí k dominantnímu průčelí. Za jeho okny se nemůže skrývat nic jiného než měděná varna.
Hlavní fasáda (tento výraz pochází z francouzského slova face, česky tvář) pivovaru nesměřuje k cestě, po níž přijíždíte, ani nestojí proti proudu sousední řeky Sázavy. Objevíte ji až v okamžiku, kdy vystoupíte z lodi nebo auta, jako překvapení. Pohled na ní znamená svým způsobem odměnu za to, že jste do Kácova přijeli. Má důstojnost, půvab a perfektně souzní s krajinou. Hlavní stěna je nepoměrně větší než u ostatních staveb objektu, což zdůrazňuje zaslouženou vážnost vaření piva. Zároveň svým rozměrem v kombinaci s pozicí mezi břehem řeky chrání nižší budovu, která na ni navazuje. Dříve sloužila jako šalanda pro sládky, vařiče a další pivovarské, dnes je přístupná pro všechny, aby si nikoli obrazně, ale v tomto případě doslova pod komínem, dopřáli kácovské pivo Hubertus.
Jeden ležák nestačí
Když Šalanda Pivovaru Kácov získala první Výroční cenu České a moravské pivovarnické akademie pro nejlepší pivovarskou restauraci, čepovalo se v ní jako stálé pivo místní desítka a dvanáctka. Dnes čekají návštěvníka čtyři nebo popřípadě pět piv, záleží na tom, jaký speciál pivovar momentálně nabízí. Desítka a dvanáctka samozřejmě zůstala, host si jí může dopřát v nefiltrované podobě s přirozeným sycením z tanků, které jsou ve sklepě pivovaru. Samozřejmě nejde o tanky ležácké, ale určené pro pivnice, tak, aby pivo nepřišlo do styku s tlačným médiem. Třetímu pivu se zde familiárně říká „elpíčko“, protože jeho název upozorňuje na rok vzniku pivovaru LP 1457 a Hubertus jej poprvé představil před dvěma roky na počest 560. výročí založení.
Pavel Borowiec
 
Více v aktuálním čísle PBA