Chodovarské čepování 2015

Tradice

Tradice pro nás znamená zachování pivovarnického řemesla. U českého ležáku k němu patří rmutování a oddělené kvašení. Soustavně se věnujeme problematice humnového sladu, tradičních odrůd českého chmele, hlavnímu kvašení na spilce i dozrávání piva v ležáckých tancích. Máme respekt k bavorskému zákonu o čistotě piva. Spolupracujme s organizací pro ochranu práv konzumentů CAMRA při prezentaci anglických pubů, kde se zachoval real ale.

Celkovou kvalitu piva dokáží posoudit pouze profesionálně školení degustátoři. Pivo, Bier & Ale od druhého čísla ročníku 2011 zveřejňuje pravidelně degustace českých i zahraničních piv.Předsedou poroty je Jan Šuráň. Mezi tým porotců od začátku patří Oldřich Koza, Milan Slabý, Jaroslav Šnajdr. Členy poroty byli dále Petr Janík, Ivan Chramosil, Pavel Borowiec, Michal Černý nebo Dagmar Hrdličková.

V roce 2012 založil časopis Pivo, Bier & Ale tradici Výročních cen. zaměřují se na nově založené pivovary, nová nebo příležitostná piva v limitovaných edicích. Redakce je předávala v Pivovaru U Medvídků, Pivovaru a restauraci U Fleků a v Klášterním pivovaru Strahov.

Od roku 2016 hledáme nejlepší české craft pivovary prostřednictvím degustační soutěže České a moravské pivní koruny. Máme zájem vytvořit profesionálně vedenou soutěž, která milovníkům českého piva každoročně představí vrchol nezávislé české pivní scény

Výroční ceny České a moravské pivovarnické akademie 2016

Česká a moravská pivovarnická akademie vyhlásila v Tereziánském sále Břevnovského kláštera v Praze Výroční ceny pro největší osobnosti českého pivovarnictví za rok 2016. O vítězi jednotlivých kategorií hlasují výhradně vítězové předchozích ročníků, kteří převzetím ceny přijali místo v Akademii.  Během pěti let se z ní stalo prestižní společenství více než padesáti majitelů pivovarů, ředitelů sládků, ale také dalších profesionálů z oblasti pivovarnictví.

 

Vítězové za rok 2016

Výroční ceny České a moravské pivní koruny 2017

Znáte nejlepší české a moravské pivovary roku 2017?

V posledních dvou letech se prakticky každý týden se v České republice otvírá jeden nový pivovar. Milovníky piva však spíše než otázka, kdy jejich počet přesáhne 400, zajímá skutečnost, které z nich vaří opravdu nejlepší pivo. Společnost Red Lion ve spolupráci s časopisem Pivo, Bier & Ale vyhlásila národní degustační soutěž o nejlepší pivovar České a moravské pivní koruny. Jednotlivé značky přihlašovaly podstatnou část svého sortimentu s tím, že vzorky posuzovaly české a mezinárodní poroty pod vedením Jana Šuráně nejenom v lahvové, ale také výjimečně i čepované verzi. Celkově se přihlásilo 79 českých a moravských pivovarů bez jakéhokoli limitu z hlediska výstavu.

Vítězové České a moravské pivní koruny 2017!

Pivo Bier Ale EXPO 2017 je již za námi a my vám přinášíme aktuání seznam vítězů České a moravské pivní koruny pro rok 2017!

Ve dnech 23. – 24. února proběhl v Praze 2. ročník soutěže pivovarů o České a moravské pivní koruny a premiéra soutěže o Certifikát pro export.

Sedmero divů českého pivovarnického světa

České pivovarnictví zná sedmero divů. Rozhodli o nich čtenáři časopisu Pivo, Bier & Ale, kteří během července a srpna zaslali redakci své hlasy. I když se jejich volba v řadě případů naprosto odlišovala, v jedné věci se naprosto shodli. Vybrat sedmero divů byla velmi nesnadná a náročná volba.

České a Moravské pivní koruny 2016

Degustační soutěž České a moravské pivní koruny vznikla v roce 2016. Vítězové získali 11 zlatých, 11 stříbrných a 11 bronzových korun, Jde o ceny pro pivovary, které mohly přihlásit do soutěže tři vzorky na základě nominace v prvním kole. Vzorky hodnotily tři poroty. První byla složená s profesionálních degustátorů, druhá z prodejců piva a třetí ze zástupců médií. Odbornou porotu vedl Jan Šuráň a její členy byli Pavel Konáš z Plzeňského Prazdroje a Aleš Dvořák z Budějovického Budvaru národní podnik. Ocenění se předávala na Festivalu minipivovarů v Brně v únoru 2016.

Degustace

Degustace světlých ležáků z malých českých pivovarů (z čísla 62/16)

 

Není velkým tajemstvím, že majitelé známých pražských pivoték preferují prodej piv z minipivovarů, které jim garantují dlouhodobě kvalitu. Ochota riskovat s novou nebo
neznámou značkou není velká. Výsledky tří po sobě jdoucích degustací Pivo, Bier & Ale v letošním ročníku našeho časopisu jim do značné míry dávají za pravdu.

Hodnocení degustace

Pivovarnická akademie

Česká a moravská pivovarnická akademie vznikla v roce 2013. Výroční ceny za rok 2012 se udělovaly na základě hlasů vítězů Výročních cen Pivo, Bier & Ale z předchozího roku. Při hlasování platí princip, že výhradně vítězové volí vítěze. Členem České a moravské pivovarnické akademie se stane osobnost českého pivovarnictví pokud výroční cenu převezme osobně. Tím zároveň získá právo hlasovat v následujícím ročníku. V letech 2013, 2014 a 2015 se Výroční ceny Česká a moravská pivovarnická akademie předávaly v Klášterním pivovaru Strahov v Praze. V roce 2016 si vítězové jednotlivých kategorií převzali oceněné v Hlavním sále Senátu Parlamentu České republiky ve Vladštejnském paláci.

Sedmero divů

Našli jsme genius loci českého piva

Z pivovarnictví se během uplynulých století stal v Čechách i na Moravě jeden z nejúžasnějších průmyslových oborů. Český ležák díky svým vlastnostem a mimořádné cenové dostupnosti se pije tak jednoduše, že vzbuzuje iluzi snadné a jednoduché výroby. Opak zůstává pravdou. Pokud se pokusíte poznat jeho tajemství, čeká vás poměrně dlouhá cesta s řadou překvapení, kdy s každou novou znalostí přichází do jisté doby také pocit, že víte vlastně méně.