809b0445-7e9e-4376-b9c7-a28997611c8f-600

Tim Webb objevil pro svět belgické pivo, ale zajímá ho i český ležák

Tim Webb patří k předním osobnostem světové pivní scény. Respekt si získal především svými knižními publikacemi, z nichž ta patrně nejslavnější spatřila poprvé světlo světa v roce 1992. Byla to kniha Good Beer Guide Belgium a Timovi vynesla potlesk za to, jak důstojně navázal na legendárního Lovce piv Michaela Jacksona a vrátil Belgii na pivní mapu světa. Průvodce dobrými pivy Belgie už se dočkal sedmého vydání a my jsme se sešli dost krátce poté, co bylo na trh uvedeno sedmé vydání další Timovy knihy, The World Atlas of Beer, na které spolupracuje od počátku s Kanaďanem Stevem Beaumontem.

 

Máte se Stevem stejné názory na pivo?

Jistě, máme stejný pohled na život, jinak by to ani nešlo. Od začátku bylo jasné, že nejde o jednorázovou věc, plánovali jsme rovnou i druhé vydání… Poprvé ta kniha vyšla roku 2012 a my oba jsme si říkali, že se nám povedla dobrá práce, i když zároveň by mohla být i o hodně lepší. Takže jsme zvažovali další vydání na rok 2014, ale nakonec bylo všechno rychlejší a na podzim 2016 vyšlo už šesté. Se Stevem jsme opravdu blízcí přátelé, bavíme se spolu, i když některé věci děláme každý jinak. A někdy ani nechápeme,proč.

Čím se od sebe nejvíc lišíte?

Jeho především zajímají chutě. Ochutnává a pak dokáže přesně popsat v pivu všechny chuťové odstíny. A je velmi dobrý v párování piva s jídlem.

V čem jsi dobrý ty?

Ha ha ha… Já v pivu cítím jeho politiku.

Prosím?

Ale ano. I když to kromě mě skoro nikdo nechápe, je to tak. Jeho politiku, jeho smysl. Zkrátka dokážu v pivu vidět, jaké by mělo správně být a jestli se mu daří naplňovat to, co se od něj očekává. My oba se Stevem poznáme, jestli je pivo dobře uvařené, jestli splňuje podmínky svého stylu. Jestli ho sládek vařil spíš pro vlastní potěšení a zábavu, jako poťouchlost nebo provokaci, nebo se snažil o líbivé pivo pro masového konzumenta. Jestli to pivo koresponduje s aktuální módou a trendy, nebo je úplně mimo. Ale já umím také říci, proč tu to které pivo vlastně je.

Takže hledáš smysl toho piva, jeho roli ve světě?

Ano, myslím, že tak to je.

Kolik zemí jsi navštívil a jaké pivo tě tam zaujalo nejvíc?

Byl jsem zatím v 82 zemích a tak v sedmdesáti z nich pil místní pivo. Odhadl bych,že jsem ochutnal i pivo z dalších třiceti zemí. Mám rád sládky, kteří vaří velmi kvalitní a zajímavé pivo v těch nejméně příznivých podmínkách. To je třeba Svalbard Bryggeri na Špicberkách, kde se velmi dobrý ale vaří 300 km od severního pobřeží Norska, nebo Port Rexton na Newfoundlandu, kde si mladý pár pořídil pivovar čtyři hodiny jízdy autem do nejbližšího města, a přesto vaří nejlepší pivo v celé provincii. Restaurační pivovar Flying Dodo na Mauriciu, 2500 km od afrického pobřeží, zase nabízí vynikající piva v německém stylu a pořídili si skleněnou varnu, aby mohli místní při posezení u piva pozorovat, jak to vše probíhá. Nebo byl zajímavý Vietnam. Tam je v Ho Či Minově Městě Hoa Vien, jeden z mnoha brewpubů,které vaří pivo v českém stylu, ale tak dobrý, že může fungovat i jako český honorární konzulát.

Není jedním z důvodů, proč se nezabýváš v první řadě anglickými pivy, tvoje láska k cestování?

Ano, moc rád cestuju. A pivo je k tomu stejně dobrý důvod jako každý jiný. Cestování za určitým stálým tématem znamená, že si vybuduješ nejen dobrou znalost toho oboru, ale také okruh přátel a informátorů, který ti všude zajistí milé přijetí. Ale to není ten jediný důvod. Britská pivní scéna je dnes velmi smutná.

Celý obsáhlý  rozhovor s Timem Webbem najdete v aktuálním čísle našeho magazínu!