KutnaHora

Kutnohorská legenda se vrací

Pivovar Kutná Hora prošel klíčovou přestavbou v roce 1864, kdy zavedení parního pohonu umožnilo průmyslovou výrobu. Zároveň byly výrazně rozšířeny sklepy a spilky a sladovna získává „anglický“ hvozd. Těsně před přelomem nového století modernizace pokračovala stavbou nové varny, parního kotle, a dokonce i chladicího kompresoru poháněného rovněž párou. Všechny tyto investice přispěly k tomu, že výstav dosáhl 20 000 hl piva ročně. Již tehdy neslo pivo jméno Dačický a mělo svou pověst i kvalitu, potvrzenou medailí na Mezinárodní výstavě v Bruselu v roce 1906.

CD 05-09 CD 05-03

V roce 1953 byl pivovar znárodněn a dalších téměř 40 let byl součástí státních podniků. Když se oprostíme od politiky, pivovar za tuto dobu opět o něco narostl – přibyla nová filtrace piva, modernizované stáčení nebo chlazení. V roce 1964 padla stotisícová hranice ročního výstavu, v roce 1992 je to už 250 000 hl piva. Pivovar následně provozovala skupina Drinks Union, která se v červenci 2008 stala součástí koncernu Heineken. V červnu 2009 táž společnost oznámila, že pivovar v Kutné Hoře zavírá.

CD 05-06CD 05-07

Znovuotevření v dubnu 2017

Červen 2009 se tak zapsal do srdcí kutnohorských patriotů černým písmem. Z pivovaru sice byla odvezena veškerá technologie a objekt postupně chátral, naděje na to, že bude znovu sloužit svému účelu, neumírala. V květnu roku 2015 ho však město Kutná Hora prodalo firmě Real Estate, která se touto transakcí zavázala pivovar rekonstruovat a znovu v něm vařit pivo. Proč by také ne, když se jí podařilo v roce 2010 opravit a znovu zprovoznit Zámecký pivovar Břeclav. A tak byl Měšťanský pivovar Kutná Hora opět na světě a v únoru letošního roku uvařil svou první várku.

rmuto mladinova kad PO

Návrat kutnohorského piva do místních hospod a restaurací přivítali místní milovníci piva radostně. O prvním víkendu 7.–9. dubna se Kutná Hora čepovala v celkem 15 podnicích a v některých zásoba vydržela pouze na první večer.

 

Krest piva Kutna Hora_starosta_baronka a emeritni sladkova

Tradiční desítka a český ležák

O výběr piv do nového sortimentu Měšťanského pivovaru Kutná Hora se postarali sládek Jakub Hájek (pivovary Břeclav a Vyškov) a ředitel Miloš Hrabák. Jako první se na trhu objevila trojice světlých spodně kvašených piv. Jejich názvy jsou inspirované hornickou historií města – Bronzová 10, Stříbrná 11 a Zlatá 12. Všechny vařené na danou stupňovitost, tradičním způsobem a z českých surovin. Etikety odkazující na lokální architektonickou tradici jsou dílem uherskobrodského studia Bizmark.

Pivo Kutná Hora se může pochlubit kmotry, kteří mu popřáli na cestu světem jen to nejlepší. Bronzovou Desítku na varně pivovaru má kmotru v paní Kateřině Daczické, nositelce rodového jména Dačický, u Stříbrné Jedenáctky naplnila úlohu ochraňovatele a rádce Růžena Jiránková, emeritní sládková kutnohorského pivovaru, která se podílela i na její receptuře. Kmotrem Zlaté Dvanáctky se stal starosta města Kutná Hora pan Martin Starý.

Pivo z Měšťanského pivovaru Kutná Hora se prodává v čepované i lahvové verzi o obsahu 0,5 l s běžným, ale v budoucnu také s pákovým uzávěrem. Kromě obchodů a restaurací bude v nadcházející letní sezoně k ochutnání také na různých open-air akcích. Nejdůležitější z nich se stanou Slavnosti piva Kutná Hora 20. května, které proběhnou přímo v loreckém pivovaru. Při této příležitosti si návštěvníci poprvé prohlédnou novou varnu i další prostory znovuotevřeného pivovaru.

Zajímá vás více o pivovaru v Kutné hoře? Zakupte si a přečtěte si v 66. čísle!